У Броварському районі рейдери намагаються забрати аграрне підприємство

У Броварському районі рейдери намагаються забрати аграрне підприємство

Нещодавно наша редакція розміщувала репортаж про розбиті та розграбовані підприємства Київської, Чернігівської та Сумської областей, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ми були вражені насамперед масштабом завданих збитків, а також працьовитістю та прагненням деяких власників до оперативного відновлення колишнього функціоналу. Сьогодні йтиметься про одного з таких підприємців, але, на жаль, стаття позбавлена позитиву та має кримінальні відтінки. Мова йде про, так званих, «рейдерів», які за всіх часів є внутрішніми ворогами держави, що підривають її економіку, та їхні «рейдерські захоплення».

Коли справжні патріоти держави роблять все для протидії агресору і відновлення економіки, яку РФ намагається знищити, рейдери намагаються підірвати відновлене зсередини. Таким чином, з’ясовується, що окрім ворога зовнішнього є ще й внутрішній ворог – «рейдери», що обрали своєю мішенню приватного підприємця, переселенця з Донбасу, який, на їхню думку, міг стати слабкою жертвою, яка не буде чинить опору, а його підприємство стане легкою наживою .

Рейдерами виявилися про Костенков Костянтин, його сестра та «компанія». Саме Костенков разом зі своєю сестрою Кубрак Юлією, — помічницею депутата Київської міської ради, та її чоловіком Кубраком Володимиром, у супроводі 15 «молодчиків спортивної статури», на тонованих автомо з'явилися на територію підприємства та озвучили інформацію про те, що тепер підприємство належить їм…

Саме приватний підприємець, переселенець, виходець із Донбасу, голова підприємства «УКРАГРО-ІНВЕСТ ЛТД», що знаходиться у селі Мокрець Броварського району Київської області, на сьогоднішній день, є найбільшим платником податків у Калитянській селищній територіальній громаді, став об'єктом для нападу рейдерів.

07 грудня 2022 року підприємцю надійшла інформація, яка приголомшила не лише його, а й його команду. Невстановлені особи поміняли засновників його підприємства за допомогою підроблених документів і намагаються зайти до ангарів, щоб вивезти врожай та техніку.

До речі, варто зауважити, що рейдерство вказаних осіб, ймовірно, почалося вже досить давно, оскільки пересувається вся «команда» на авто преміум класу.

 

Чисте поле та переселенець із Донбасу.

Трохи передісторії. У 2016 році заснував аграрне підприємство «УКРАГРО-ІНВЕСТ ЛТД». Як сказано вище, знаходиться це підприємство у селі Мокрець Броварського району Київської області, на сьогоднішній день, є найбільшим платником податків у Калитянській селищній територіальній громаді.

У 2014 році підприємець не зміг змиритися з беззаконням, що відбувається в рідному регіоні, і вибрав нелегкий шлях — почав нове життя в іншому регіоні, але в рідній країні. Вірність своїй країні, віра в ідеали аграрного бізнесу, створення робочих місць — ось коротка характеристика та цілі бізнесмена.

У 2016 році, на місці, де тепер засновано підприємство, було заросле поле та занедбана земля. Старанність, вкладення сил і чималих коштів перетворили цю землю на успішне підприємство, яке забезпечує роботою та гідними зарплатами, місцевих жителів Калитянської громади.

На підприємство обрушилося нове серйозне випробування – війна 2022 року. Після вторгнення формувань РФ, на території підприємства було знищено та частково пошкоджено дорогу техніку, зруйновано адміністративні будівлі, викрадено ПММ та зернові культури на мільйони гривень.

 

Здавалося б, надій більше немає, потрібно просто змиритися і залишати країну, бо вдруге доля відбирає дітище бізнесмена, не залишаючи нічого натомість.

Проте підприємець не здався, не склав руки та почав шукати нові шляхи відновлення улюбленої справи. Важливим чинником у рішучості та ініціативності бізнесмена стало звернення президента України Володимира Зеленського до аграріїв країни із закликом докласти максимум зусиль, щоб не допустити голоду в Україні та за її межами.

Реалізуючи задумане, після звільнення захопленої території, аграрій взяв грошові позики та кредит на відновлення, на загальну суму 37 мільйонів гривень і, закочувавши рукави, почав усе наново, бажаючи, щоби кожен колосок нового врожаю ліг на стіл українців рум'яною хлібиною.

На наступний час підприємство виглядає так: 

 

Здавалося, найстрашніше позаду і можна працювати далі, попри інші проблеми, і відновлювати економіку в охопленої війною країні. Ініціатива президента України щодо пріоритетного розвитку системи ефективного сільського господарства та формування глобальної довіри до стандартів безпеки, а також реальної інтеграції аграрного сектору України у глобальний ринок із протидії голоду у світі та надання всілякої підтримки фермерам вселяла серйозний стимул бізнесу. Зерно – це стратегічно важливий продукт не лише для України, а й для інших країн, які залежать від постачання України. Але, як виявилося, стабільність роботи агропідприємств під загрозою не лише через воєнні дії.

Але, на жаль, з початком бойових дій на території України таке явище як рейдерські захоплення підприємств не зникло, а до певної міри навіть погіршилося. І, як показує ця історія, збитки від рейдерів можуть бути навіть більшими, ніж від військових дій.

З метою запобігання захопленню відновленого агропідприємства було вжито відповідних контрзаходів. В результаті відкрито кримінальні провадження.

З'ясувалося, що злочинна схема полягала в наступному: зловмисники підробили нотаріальну довіреність (ймовірно, не вперше) від імені засновників підприємства та за її допомогою здійснили реєстраційні дії щодо зміни засновників та директора підприємства. Надалі, прикриваючись отриманими документами, з'явилися на підприємство і, назвавшись власниками, спробували вивезти все майно, мотивуючи свої дії фразою, що «все належить їм». 

У ході нашого журналістського розслідування встановлено, що до злочинної групи входить одна з осіб, яка є місцевим несумлінним конкурентом та має зв'язки у депутатських колах Київської міської ради, якими користується у своїх злочинних інтересах щодо підприємців, які ведуть бізнес чесно.

Подібні дії досвідченого ляльковода-рейдера можна розцінювати, не лише як шахрайство та бандитизм, а й як дії «п'ятої колони», які є прямим підіграванням країні-агресору, і спричиняють підрив економіки країни, яка так мужньо протистоїть тероризму.

Не варто сприймати наш матеріал як заклик починати «полювання на відьом» і впасти в глобальну шпигунство. Однак, слід поставити питання, на чий млин ллють воду ті, хто намагається користуючись «смутними часами», під шумок, захопити все, що подобається.

Підприємець звернувся до поліції. Тільки завдяки оперативним діям працівників поліції та прокуратури міста Бровари на Київщині вдається призупинити «віджим» підприємства. Вберегти себе від розперезаних бандитів і рейдерів чесні бізнесмени можуть лише покладаючись на професійні та своєчасні дії співробітників поліції та органів прокуратури.

Сподіватимемося, що в кінці цієї історії всі особи, які порушили закон, понесуть справедливе покарання, яке відповідатиме цинізму вчинених ними дій в умовах воєнного часу.

10:09
1405
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!