В Нетішині затримано чоловіка, який торгував персональними даними громадян України та ЄС

В Нетішині затримано чоловіка, який торгував персональними даними громадян України та ЄС

У місті Нетішин Хмельницької області було затримано чоловіка, який збував персональні дані громадян України та Європейського союзу. Ось що стало відомо виданню «Кримінал».

Як повідомляють джерела, 36-річний мешканець Нетішина адміністрував закриті групи та каналі у месенджері Telegram, у яких продавав персональні дані громадян України та Європейського союзу.

Так, у розпорядженні зловмисника були паспортні дані, номери платників податків, свідоцтв про народження, водійських посвідчень, даних банківських карт тощо. Загалом у базах даних містилась інформація про понад 300 мільйонів громадян України та ЄС.

Залежно від обсягу зловмисник оцінював дані у суму від 500 до 2 000 доларів.

Попередньо встановлено, що покупцями були громадяни різних країн, в тому числі і країни-агресора.

Під час проведення обшуку чоловік перешкоджав діяльності правоохоронців, а згодом завдав тілесних ушкоджень одному зі співробітників кіберполіції.

Зловмисника було затримано відповідно до статті 208 КПК України.

З помешкання чоловіка були вилучені та направлено для проведення експертизи:

  • мобільні телефони;
  • близько 30 жорстких дисків;
  • SIM-карти;
  • комп’ютерна техніка та серверне обладнання, на якому зберігались бази даних з обмеженим доступом.

У зв’язку з інцидентом відкрито кримінальне провадження за статтею 361-1 частина 2 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), статтею 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) та статтею 345 частина 2 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) КК України.

На місці працювали співробітники кіберполіції, експерти-криміналісти, патрульна поліція та слідчо-оперативна група. Подробиці події з’ясовуються.

10:24
588
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!